Hogyan spórolhatunk a költségeken külföldre csomagküldés esetén?

Külföldre csomagküldés

Az online kereskedelem a fénykorát éli napjainkban, az internetes vásárlás néhány év alatt a mindennapok részévé vált. Ruházati, elektronikai vagy lakberendezési terméket után kutatva egy Google keresés is az online webshopok termékeit kínálja elsők között, mára pedig élelmiszereket, vagy szépségipari termékeket is egyre nagyobb számban forgalmaznak online. Az e-kereskedelem országhatárokon átnyúló tevékenységgé vált, ahol egyre gyakoribb jelenség a külföldre csomagküldés, az országokon átívelő kézbesítés.

Napjainkban pedig egy online vállalkozás már nem csak országhatárokon belül lehet sikeres: sőt, gyakran csak úgy teheti meg a következő lépést, ha nyit a nemzetközi kereskedelem felé is. De mi a teendő, ha kinéztük magunknak a környező országok piacait, esetleg egyenesen nyugat-európai vagy tengerentúli vásárlókat céloznánk meg? Mire kell figyelni nemzetközi csomagküldés esetén? Mostani bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában!

Csomagküldés külföldre: mik jelentik a legnagyobb kihívásokat?

A belföldihez képest a nemzetközi szállítmányozás nagyobb távolságokat és bonyolultabb szállítási folyamatokat feltételez. A küldemény hosszabb ideig van úton, jellemzően legalább egyszer átrakodásra kerül, így nagyobb igénybevételnek van kitéve. A hosszabb és összetettebb szállítás magasabb költségeket eredményez, azonban nem szabad csak az ár alapján dönteni az ideális partner kiválasztása során: hiszen a végső cél tartani a lépést az ügyfelek egyre magasabb elvárásaival. Nézzük is, mire figyeljünk, hogy sikeresek lehessünk a nemzetközi piacokon!

Milyen elvárások vannak a nemzetközi csomagküldés kapcsán?

Az ügyfelek komoly elvárásokat támasztanak a szállítási határidők, a költségek, az átvételi és fizetési módok vagy éppen a csomagvisszaküldési lehetőségek kapcsán. Külföldre történő csomagküldés esetén a gyors, pontos és biztonságos kézbesítés kulcsfontosságúvá válik.

Gyorsaság

A gyorsaság az egyik legfontosabb szempont, hiszen a legtöbb vásárló Európán belül is 1-2 munkanapon belüli szállítást vár. Átlagosan körülbelül 5 napot hajlandóak várni egy termékre, az ennél hosszabb szállítási idő már gondolkodásra késztetheti őket.

Költségek

A gyors szállítás ugyanakkor költséges lehet, hiszen az expressz kézbesítés feláras szolgáltatás, valamint a gyorsabb szállítási módok drágábbak a hagyományos útvonalaknál. Kereskedőként annál jobban járhatunk, minél nagyobb volumenben exportálunk, hiszen folyamatos megbízások mellett kedvezőbb feltételekkel szerződhetünk, mint egyszeri alkalmakra.

Biztonság

Nemzetközi szállítások során a küldemény több kézen és szállítóeszközön keresztül jut el a megadott címre. Ez a csomagot nagyobb igénybevételnek teszi ki, ráadásul az elvesztés esélyét is növeli. Ezért azon túl, hogy gondoskodni kell a biztonságos csomagolásról, a szállítmányozó cég ilyen helyzetekre alkalmazott üzletpolitikáját is érdemes mérlegelni.

Milyen költségek várnak ránk, amennyiben nemzetközi csomagot adunk fel?

A szállítással járó költségekről előre és egyértelműen tájékoztatni kell az ügyfeleket. A szállítási díjon túl az áru importálásáért fizetendő díjakra, a forgalmi adóra és minden költségre fel kell hívni figyelmüket, ami végeredményben a pénztárcájukat terheli majd.

Szállítási költség

A külföldre csomagküldés költségei szállítónként, célországonként vagy a csomag súlyától, méretétől függően is változnak. Ezekről a cég weboldalán, nagyobb volumenű megrendelések esetén egyedi ajánlat útján informálódhatunk.

Vám

Ha a csomag elhagyja az Unió területét és értéke elér egy bizonyos összeghatárt, a vámot nem lehet megkerülni. Fontos, hogy tisztában legyünk a hatályos jogszabályokkal, azaz cégek esetében mekkora összeghatárig vám- és ÁFA mentesek a termékek. A kereskedelmi vámtarifa az egyes árucsoportok esetében eltérő, a vám mértéke kategóriánként 0-12% közötti értéket jelent.

Expressz díj

Az expressz szállítás valamennyi európai országba elérhető a legtöbb futárszolgálatnál, ugyanakkor ennek külön díja van.

Távol eső terület pótdíj

Ha csomagfelvételi területen kívülről vagy kézbesítési területen kívülre kérjük a szállítást, az valamennyi szállítmányozó esetében feláras szolgáltatást jelent.

Üzemanyag pótdíj

Az üzemanyag pótdíj minden országban és minden speditőr cégnél fizetendő költség. Mértéke az üzemanyag árának függvényében, indexhez kötötten, sávosan változik.

Egyéb költségek

Ezen felül további költségeket jelenthetnek az olyan különböző szolgáltatások, mint

 • Szombati kézbesítés
 • Háztól házig kiszállítás pótdíja,
 • Túlméretes küldemény pótdíja
 • Kézbesítési aláírási lehetőségek
 • Hibás címzés kezelése
 • Nem automatikusan szortírozható küldemények pótdíja

Milyen zónák léteznek az EU-n belül és kívül?

A külföldre csomagküldés EU-s országba viszonylag egyszerű, nem okoz jelentősen több adminisztrációt a belföldinél. Unión belül a legtöbb szolgáltató zónákra osztja a térséget, más díjszabás alá tartozhat Szlovákiába és Lengyelországba szállítani, mint Franciaországba. A 4. zónába tartozó Portugália, a Baltikum és a Skandináv országok esetén már nemcsak drágább a kézbesítés, hanem akár 5-7 munkanapot is igénybe vehet.

EU-n kívül (például: Nagy-Britannia, Norvégia, Svájc, USA) minden esetben vámkezelésnek kell alávetni a küldeményeket. Ezt egy profi szállítmányozó cég ugyanakkor elvégzi helyettünk, így nem nekünk kell a vámokmányok és egyéb dokumentációk kitöltésével bajlódni.

Mire érdemes figyelni nemzetközi csomagküldés esetén?

Külföldre csomagküldés esetében a pontos címzés kiemelten fontos, hiszen a küldeményt akár több ezer kilométerre is szállítani kell, ahol a legkisebb pontatlanság is komoly bonyodalmakat okozhat. Az adott országban bevett címzési formulákról érdemes informálódni, esetleg a szállító közreműködését kérni a pontos kitöltésben. Egyes helyeken például a címek nem tartalmaznak házszámot, irányítószámot vagy utcanevet.

A megfelelő csomagolás a nagyobb igénybevétel miatt érdemel különös figyelmet. Belülről a stabil elrendezéssel, buborékfóliával és a megfelelő térkitöltő anyagok használatával biztosíthatjuk az áruvédelmet. Kívülről pedig kétrétegű dobozzal vagy a sarkok és élek megerősítésével adhatunk nagyobb biztonságot küldeményünk fizikai épségének.

Emellett pedig azt is érdemes számításba venni, hogy mit tiltanak az egyes országok vonatkozó jogszabályai. A veszélyes áruk, az alkohol és egyéb zárjegyes termékek mellett tiltás vagy korlátozás alá eshetnek a hústermékek, a romlandó áruk, de akár a mosógép és a körömlakk tilalmára is találhatunk példát.

Milyen megoldások jöhetnek szóba külföldre csomagküldés esetén?

Érdemes körültekintően eljárni a szállítmányozó cég kiválasztása során: különböző szempontokat mérlegelve, több ajánlatot meghallgatva célszerű a végső döntést meghozni.

Csomagküldési lehetőségek külföldre

A Magyar Posta jól bevált szereplő a piacon, a kézbesítést helyi nemzetközi partnereivel együttműködésben teljesíti. Árban a legkedvezőbb és a legtöbb ügyfél bizalmát is bírja. További előnye, hogy amennyiben a címzett nem veszi át a csomagot, díjmentesen juttatják vissza a feladóhoz. A gyorsaságot és a küldemény nyomon követését tekintve azonban sokszor nem tudja felvenni a versenyt a futárszolgálatokkal.

Az olyan jól ismert futárszolgálatok mögött ugyanis, mint a DHL, a TNT vagy UPS, komoly nemzetközi hálózat áll. Így nemcsak gyorsabbak a postához képest, hanem a profi logisztika csomagjaik nyomon követésében is kifejezetten hasznos. Ugyanakkor drágábbak, ami végső soron az ügyfelek költségeit növeli. Árszabásuk alapja jellemzően a csomag mérete és/vagy tömege, de az időtényező is fajsúlyos lehet a szállítási díj megállapításakor.

A fulfillment pedig olyan, teljeskörű logisztikai szolgáltatást jelent, amely keretében a cég egy kézben tartva a teljes ellátási láncot, elvégez minden teendőt a raktározástól és készletnyilvántartástól kezdve a csomagoláson át egészen a kézbesítésig bezárólag.

Milyen szempontok alapján válasszunk nemzetközi csomagküldő szolgálatot?

Általában minél nagyobb a vállalkozásunk (és minél több csomagot küldünk), annál nagyobb kedvezményt tudunk kialkudni a szállítmányozó cégnél. Ugyanakkor az ár csak az egyik szempont, pénztárcánk mellett az egyes küldemények sajátosságait, az ügyfelek elvárásait vagy a célország jogszabályi környezetét is érdemes mérlegelni.

Szolgáltatási terület

Alapvető feltétel, hogy az adott cég szállítson a célországokba, ellenkező esetben komoly extra díjakat fizetnénk a szolgáltatásért. Ha EU-n kívüli országba küldünk csomagot, fontos tájékozódni, hogy a szállítmányozó vállalja-e a vámügyintézést, milyen dokumentumokat, milyen mértékű közreműködést vár tőlünk ezzel kapcsolatban.

Szállítási módok

A közúti fuvarozás a legelterjedtebb szállítási mód, ezt valamennyi fuvarozó alapszolgáltatása részeként kínálja, akárcsak a vasúti szállítást, ami hazánkban a második leggyakoribb szállítóeszköz. Nemzetközi kereskedelemben ugyanakkor megkerülhetetlen a tengeri szállítás, hazánk esetében a rotterdami, a brémai, a rijekai és a koperi kikötők jelentik a legfontosabb útvonalakat. A légi fuvarozás pedig mind közül a leggyorsabb és a legdrágább, ugyanakkor bizonyos termékek, például romlandó áruk vagy értékesebb szállítmányok fuvarozására az egyik legjobb mód.

Szállítható termékek

Fontos dokumentumok küldésére a Posta is jó megoldás lehet, ha viszont törékeny termékeket, nagy méretű vagy súlyos (80kg feletti) csomagokat adnánk fel, célszerű alaposan utánajárni az egyes szállítók ezzel kapcsolatos feltételeinek. Érdemes lehet az üzletszabályzatát elolvasni, nem tiltja vagy korlátozza valamilyen általunk forgalmazott termék szállítását. Jellemzően ilyenek lehetnek:

 • Aeroszolos spray-k
 • Alkoholos italok
 • Cigaretta
 • Romlandó áru
 • Öngyújtók
 • Mágnesek

Feladási és kézbesítési módok

A Magyar Postánál mintegy 2600 helyen adhatunk fel csomagot, valamint több mint 3000 fix átvételi pont is üzemel. A futárszolgálatok esetében egyedileg érdemes érdeklődni a feladási lehetőségek iránt, hogy vállalnak-e például a háztól házig szállítást, amikor a csomagot egy általunk megadott címen veszik fel. Egy fulfillment szolgáltatás esetében ezzel sem kell törődnünk, a szolgáltató már a raktározás feladatát is magára vállalja, így a logisztikai láncolat teljes egészét rábízhatjuk, egészen a gyors és pontos kézbesítésig bezárólag.

A kézbesítés történhet háztól-házig, ez a futárszolgálatoknál és a fulfillment szolgáltatóknál elérhető lehetőség, bár gyakran csak felár ellenében. A posta jellemzően nem szállít házhoz, postafiókokon vagy fix átvétel pontokon kerülnek a küldemények kézbesítésre. A csomagpontra küldés esetében a vásárló a szolgáltató által működtetett automatákban tudja átvenni küldeményét.

Milyen szoftvermegoldással rendelkezik a megbízott cég?

Az e-kereskedelemben pörgésében a digitalizált, automatizált rendszerek a versenyképesség egyik kulcsát jelentik. Egy profi szállítmányozó cég olyan szoftveres megoldásokkal rendelkezik, amelyek akár vámügyi dokumentumokat is automatikusan generálja, akárcsak a címzést, a fuvarlevelet, illetve automatikusan biztosítást köt egy bizonyos összeghatárt meghaladó küldeményekre.

Az MXP-vel kiaknázhatóak a külföldre történő értékesítés nyújtotta lehetőségek!

Az MXP fulfillment szolgáltatását igénybe véve a következő szintre léphet a vállalkozásával, logisztikai folyamatai mellett a csomagküldést is megreformálhatja. Innovatív, felhőalapú logisztikai platformunkon ügyfeleink valós időben követhetik nyomon raktárkészletüket éppen úgy, mint a feladott küldemények útját a szállítás során.

Kiterjedt partneri hálózatunk segítségével külföldre csomagküldést is vállalunk, akár az utánvét beszedésével együtt. Küldeményeit professzionális módon készítjük elő a szállításra, ha azok mérete pedig meghaladja a kiscsomagos összekészítést, úgy akár raklapos szállítást is vállalunk.

Az általunk használt szoftveres megoldás API-n keresztül képes kapcsolódni az ismert webshop motorokhoz (pl. Shoprenter, Woocommerce, Magento). A logisztika minden terhét levesszük tehát a válláról, hogy erőforrásait bevételei növelésére, webshopja bővítésére és vállalkozása fejlesztésére fordíthassa!