A legjobb ötletek környezetbarát csomagolásra

Környezetbarát csomagolás

Magánéletünkben, háztartásunkban ma már egyre fontosabb tényező a felesleges fogyasztás, a pazarlás visszaszorításának igénye. Gyakori kritika azonban az, hogy a magánszemélyek tudatosabbá válása mit sem ér, ha a nagyobb vállalatok, multinacionális cégek nem változtatnak hozzáállásukon. A környezeti változások hatásai most már mindenki számára nyilvánvalóak, ez pedig alkalmazkodást kíván meg a vállalatoktól is.

A legegyszerűbb, kisebb odafigyelést igénylő változtatásoktól a költséges beruházásokig számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre vállalkozásunk környezettudatos szemléletének és működésének kialakításához: ehhez kívánunk a továbbiakban egy kis segítséget nyújtani.

Milyen módon tudják a fenntarthatóságot megvalósítani működésükben a vállalatok?

Számos módszer létezik arra, hogy vállalatunk működésébe egy kis tudatosságot csempésszünk, az alábbiakban csak a legfontosabbakat foglaljuk össze.

Energiahatékonyság

Érdemes törekedni arra, hogy vállalatunk működése során energiatakarékos technológiákat és folyamatokat alkalmazzunk. Ezzel csökkenthetjük a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, hosszú távon pedig jelentős összegeket takaríthatunk meg. Számos eszköz közül választhatunk, ilyen például az energiaköltségek figyelése és elemzése, az energiatakarékos világítási módok alkalmazása, pl. LED lámpák felszerelése, a fűtés és légkondicionálás optimalizálása, az energiatakarékos rendszerek kiépítése, a megújuló energiaforrások használata, végső soron pedig akár a zöld irodaház létrehozása.

Autómentes közlekedés támogatása

Az autómentes közlekedés nem csak a fenntarthatóság, de a munkavállalók egészsége szempontjából is fontos. Megvalósíthatjuk a kerékpározás lehetőségének megteremtésével, a tömegközlekedés támogatásával, illetve a távmunka lehetőségének biztosításával is.

Hulladékcsökkentés, szelektív hulladékgyűjtés

A megfelelő, modern hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítése, a hulladék újrahasznosítása nagy mértékben csökkenti az erőforrások pazarlását, a szemétlerakók terhelését, ráadásul csak kisebb anyagi befektetéssel jár.

Környezettudatosság

A „3R” szerepe nem csak mindennapi életünkben, de a vállalati világban is egyre inkább előtérbe kerül. A reduce-reuse-recycle hármasának rutinná válásával környezettudatos működésünk felé tettünk hatalmas lépést.

A három elem lényege a következő:

  • Reduce (csökkentés): Vásárlás, anyagbeszerzés előtt érdemes átgondolni, hogy az adott termékre ténylegesen szükségünk van-e.
  • Reuse (újrafelhasználás): Szinte minden, egyszer használatos eszköznek van tartós megfelelője: a műanyag pohárnak, evőeszköznek, szatyornak stb. Amikor ez lehetséges, mellőzzük az eldobható változat használatát.
  • Recycle (újrahasznosítás): Hulladékunkat gyűjtsük szelektíven, vásárláskor figyeljünk oda, hogy milyen csomagolást választunk.

Miért fontos a fenntarthatóság a csomagolásnál is?

Természetesen mondanunk sem kell, hogy a környezetbarát csomagolás legfontosabb szerepe bolygónk kizsákmányolásának megállítása, ökológiai lábnyomunk csökkentése, emellett azonban a tudatosság vállalatunk számára egyéb előnyökkel is jár.

Ha odafigyelünk arra, hogy termékeinket a megfelelő méretű dobozokba, a lehető legtakarékosabban csomagoljuk, jelentős helyet takaríthatunk meg, csökkenthetjük szállítási költségeinket, és a keletkezett hulladékot is – melynek elszállításáról nekünk kell gondoskodnunk.

Vállalati szempontból nem utolsó szempont az sem, hogy a mai fogyasztók egyre tudatosabban vásárolnak. Nem csak értékelik, de sokszor el is várják azt az extra erőfeszítést a termék gyártója részéről, amit a környezetvédelem érdekében tehet. A (környezetbarát) csomagolás elad – így kedvezőbb helyzetbe kerülhetünk versenytársainkkal szemben. Ezzel együtt jár az is, hogy cégünk megítélése az üzleti partnerek szemében is javul, a gazdasági előny tehát tagadhatatlan.

A fogyasztók tudatossá válásával együtt jár az is, hogy a munkavállaló ma már figyelembe veszi ezen szempontokat a munkahely kiválasztása során!

A környezetbarát csomagolóanyag

Milyen igényeknek kell megfelelnie a csomagolásnak?

A csomagolás az áru fontos kiegészítője. Elsődleges célja természetesen az, hogy fizikai védelmet nyújtson a terméknek, megőrizve annak épségét és minőségét. Ennek különös jelentősége van a szállítás során: csak a megfelelő csomagolással biztosítható az, hogy a termék sérülésmentesen célba érjen. Ennek során küldeményünknek ellen kell állnia a hőmérséklet-változásoknak, a nedvességnek, vagy a külső mechanikai hatásoknak.

Ezen gyakorlati követelményeken túl azonban nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a fogyasztó a csomagolással találkozik elsőként, így az azt értékesítő vállalatról az első tapasztalata is ezzel kapcsolatos. Ebből látható, hogy marketingszempontból is rendkívül fontos a megfelelő csomagolás.

A fenntarthatóság igénye ma már a legtöbb tudatos vásárlóban felmerül, így a csomagolás során is figyelembe kell venni a környezetvédelmi szempontokat, az újrahasznosítás lehetőségét – annál is inkább, mert erről számos országban egyre több törvényi előírás is rendelkezik.

Mitől is környezetbarát egy csomagolóanyag?

Alapvetően a korábban már említett 3R-nek való megfeleléssel: ha a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használjuk, amely újra felhasználható és újrahasznosítható. Egy csomagolóanyag környezetbarát, ha a környezetre nézve kevésbé káros, csökkenti a környezeti terhelést: ezzel hozzájárul a természeti erőforrások megőrzéséhez.

A környezetbarát csomagolóanyagok fajtái

Kartonalapú csomagolás

A papíralapú csomagolás az egyik legelterjedtebb környezetbarát alternatíva a műanyag helyett. Ezek közül a kartonpapír az, mely a legnagyobb fokú védelmet nyújtja a sérülékeny termékeinknek. A kartonalapú csomagolás tartós, ráadásul további előnye, hogy a vásárló azt újra felhasználhatja tárolásra, csomagküldésre egyaránt.

Hullámpapír

Figyelemmel arra, hogy a hullámpapír csökkenti a csúszásveszélyt és remek tapadási felületet biztosít, a kevésbé sérülékeny termékek környezetbarát csomagolására kiválóan alkalmas. Ezen kívül a háztartásokban újra felhasználható (például a padló védelmére lakásfelújítás során).

Egyéb papíralapú csomagolás

A papír könnyen komposztálható, ráadásul teret ad a kreatív megoldásoknak. Ha termékünk nem sérülékeny, használjunk a csomagoláshoz újrahasznosított anyagból készült papírt a műanyag fóliák helyett.

Biológiailag lebomló csomagolás

A lebomló műanyag csomagolóanyag politejsavból (PLA) készül, és elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből, főként kukoricából lehet előállítani. Ha mindenképp szükséges műanyagot használnunk, válasszuk ezt a fajtát, fontos azonban tudni, hogy a hatékony bomlás ipari komposztálással – magas hőmérsékleten, optimális fényviszonyok és nedvesség mellett – érhető el, így a szelektív hulladékgyűjtésre ebben az esetben is oda kell figyelni.

Ezen kívül dobozok, zacskók és más tárolásra alkalmas eszközök készülnek egyéb növényi rostokból, például bambuszból és cukornádból is.

Textil csomagolás

Kiváló választás a környezetbarát csomagolás területén, amennyiben zacskóban, zsákban szállítható terméket forgalmazunk, de a díszcsomagolás kiváltására is alkalmas. Nagyobb anyagi befektetéssel járhat, mint a papír csomagolóanyag, azonban akárhányszor újra felhasználható, és az egyedi tervezésű textiltermékek reklámfelületként is kiválóan alkalmazhatók.

A környezetbarát kiegészítő csomagolás

Azon túl, hogy termékünket a külső hatásoktól védenünk kell, oda kell figyelni arra is, hogy az a csomagoláson belül ne sérüljön. A műanyag, környezetre káros termékek helyett érdemes az alábbi alternatívák felé fordulni.

Buborékfólia

A buborékfóliáról valószínűleg elsőre nem a környezettudatosság jut eszünkbe, hiszen a műanyag termékek előállítása jelentős környezetterhelő hatással jár. Választhatunk azonban újrahasznosítható polietilénből készülő fóliát, mellyel a sérülékeny tárgyak a csomagolás során megvédhetők. További előnye, hogy jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik.

Térkitöltő anyagok

A térkitöltők olyan csomagolási eszközök, amelyeket a szállítmányokban lévő üres helyek kitöltésére használnak, így elősegítik a termékek biztonságos és stabil rögzítését, megelőzve a szállítás közbeni sérülést.

Kiváló lehetőség ez a papírhulladék újrahasznosítására, hiszen az apró darabokra vágva kiváló védelmet nyújt a sérülékeny termékeknek.

Egyre több olyan környezetbarát kitöltőanyag létezik már, melyek biológiailag lebomló alapanyagokból készülnek. Remek választás például az erdei fenyőből készülő fagyapot, mellyel akár az üvegek, porcelánok védelme is biztosítható, és esztétikailag is szép látványt nyújtanak.

A biológilag lebomló térkitöltő hab gazdaságos csomagolást jelent, és kitűnő áruvédelmet biztosít amellett, hogy környezetvédelmi szempontból is ideális. Kukoricakeményítőből készül, mely könnyű – így akár légi szállításra is alkalmas – és statikus töltése is kicsi, ráadásul vízben lebomlik, így hulladék sem keletkezik.

Papír ragasztószalag

A komposztálható keményítőből, lebomló műanyagból készülő ragasztószalagok ugyanolyan ragasztó erővel rendelkeznek, mint hagyományos társai, azonban egy környezettudatos vállalkozás számára elmaradhatatlan segédeszköz. Használatával biztosíthatjuk azt, hogy a csomagolóanyagunk valóban 100 százalékban újrahasznosítható legyen.

Tippek öko-barát csomagolásra

Amellett, hogy környezetbarát anyagokat szerzünk be, a csomagolóanyag használatára egy kicsit odafigyelve, a csomagolásnál még többet tehetünk a fenntarthatóság érdekében.

  • Minimalizáljuk a csomagok méretét. Ezzel elérjük, hogy kevesebb csomagolóanyagot használunk fel, valamint a szállítást is megkönnyítjük. Gondoljuk át azt is, hogy a termék mely részeit kell külön-külön csomagolni, lehetőség szerint pedig kombináljuk őket egy csomagban, így elkerülhetjük a dobozok „halmozását”.
  • Szállítsuk a csomagokat tömegesen. Ezzel nem csak a szállítási költségeken spórolhatunk, de a gépjárművek károsanyag-kibocsátása is kevesebb lesz.
  • A partnereinktől, beszállítóinktól kapott csomagolóanyagokat használjuk újra, és buzdítsuk ügyfeleinket azon anyagok visszaszolgáltatására, melyre nincs szükségük. Érdemes beruházni olyan dobozra, csomagolóanyagra, mely újrazárható: így a csomagvisszaküldés egyszerűbbé válik, és mi is újra felhasználhatjuk a visszaérkezett dobozokat.
  • Figyeljünk oda az olyan, apróságnak tűnő dolgokra is, mint hogy a számlát, használati útmutatót, vagy bármely más dokumentumot újrahasznosított papírra nyomtassuk.
  • Végül pedig edukáljuk ügyfeleinket: hívjuk fel figyelmüket az öko-barát csomagolás fontosságára, ismertessük meg velük, milyen módon térhetnek át maguk is a környezettudatos életre. Azt is kommunikáljuk feléjük, hogy mit teszünk a fenntarthatóság érdekében, ami egy pozitív üzenetet a márkánk szempontjából.

Tegyük meg az első lépéseket

A fentieket átgondolva láthatjuk, hogy a környezettudatos működés a gazdasági élet szereplői számára egyre fontosabb. A vállalatoknak a profitmaximalizáláson túlnyúló szempontokat is figyelembe kell venniük, és felismerniük a környezetvédelem fontosságát. Legyen az első lépés a tudatos csomagolás – ehhez kiváló segítséget jelent az MXP Futárszolgálat, mely komplex logisztikai szolgáltatást vállal szerződött partnereinek, ez pedig a termékek csomagolását is magában foglalja.