Automatizáció és gördülékeny folyamatok raktárkezelő programmal

Raktárkezelő program

Napjaink digitalizált világában egy sikerre törő vállalkozásnak nyitottnak kell mutatkoznia az innovatív technológiák irányába, hogy a modern kor körülményei között is megőrizze versenyképességét. Az online kereskedelemben minden másodperc számít, egy késedelmesen vagy hiányosan teljesített megrendeléssel, egy emiatt kapott negatív értékeléssel pillanatok alatt elveszíthetjük a vásárlóinkat, eleshetünk a kívánt nyereségtől és kerülhetünk versenyhátrányba a konkurenciával szemben.

Egy profi raktárkezelő program képes kiváltani az emberi munkavégzést, annak minden adminisztratív terhével és tévedési lehetőségével együtt. Pontos, megbízható képet kaphatunk az aktuális árukészletről, automatizált funkcióinak köszönhetően pedig gyorsabbá és hatékonyabbá tehetjük a raktári folyamatokat. Mostani bejegyzésünkben ezt a témát járjuk körbe.

Mi jelenti a legnagyobb kihívásokat a raktározásban?

A raktározás ha nem is a legváltozatosabb területe a vállalkozói létnek, egy cég sikeres működésének viszont alapvető feltétele. Lényeges ugyanis, hogy a háttérfolyamatok legalább olyan profik legyenek, mint az üzleti tervek, a marketingstratégiák, vagy a sales tevékenységek. Ha a folyamatok akadoznak, pontatlan a készletinformáció, esetleg hibás adatok állnak rendelkezésünkre, az komoly fennakadásokat okozhat cégünk életében. Lassabban teljesülnek a megrendelések, a pontatlanságokból adódó bonyodalmak feleslegesen kötik le kapacitásokat, ami végül bevételkiesést eredményez. Nézzük is, melyek a legjellemzőbb veszélyforrások ezen a téren!

Pontatlan készletinformációk

Ahol a készletet kézi adatbevitel útján tartják nyilván, ott mindig marad lehetőség a tévedésre, amely végeredményben időt, pénzt és energiát emészt fel. Ha a vevő olyan terméket vásárol tőlünk a webáruházban, amely időközben már elfogyott, akkor alighanem negatív felhasználói élménnyel távozik.

Magas bérköltségek

Egy nagyobb árukészletet tároló raktár működési költségeinek jelentős részét, akár több mint felét teheti ki a raktárat üzemeltető személyzet bérköltsége. A munkaerő nemcsak a termékeket fizikailag mozgató személyzetet jelenti: az adminisztratív teendők szintén egy teljes munkakört igényelhetnek, akárcsak a csomagolási feladatok.

Bonyolult komissiózási folyamatok

A komissiózás az ellátási lánc egyik legfontosabb fázisa. Ha befut egy megrendelés, onnantól kezdve ketyeg az óra, a pontosság mellett a gyorsaság lesz az egyik legfontosabb tényező. Ha a folyamat nem kellően hatékony, rengeteg időt veszítünk, ami nemcsak a konkrét megrendelés teljesítést teszi lassabbá, hanem az egész folyamatot. A megrendelések ráadásul érkezhetnek e-mailben, a vállalati webshopból, más e-kereskedelmi portálokról vagy egyéb offline értékesítési csatornákról egyaránt, így azok összehangolása sem egyszerű feladat.

Rossz helykihasználás és elrendezés

Az átlagos raktárak nagyjából 2/3-os kihasználtság mellett működnek, ami messze van az optimálistól. Az üresen álló, kihasználatlan területek bérlése vagy fenntartása felesleges, ésszerűtlen kiadásokat eredményezhet számunkra.

Emellett a raktáron belüli előnytelen elrendezés is negatívan hathat a hatékonyságra is. Ha nincs egy precíz rend, nem tudjuk, mit hol találunk, sokkal időigényesebb az egyes megrendelések összeállítása.

Mi az a raktárkezelő program?

A raktárkezelő program feladata, hogy a beszerzéssel, a tárolással, a komissiózással vagy a szállítással kapcsolatos valamennyi mozzanatot kezelje és felügyelje. Ebbe beletartozik a beszerzett áruk raktáron belüli elhelyezése, azok polcokról történő levétele, a megrendelés összeállítása vagy kiszállítása egyaránt.

Ezáltal pedig nyomonkövethetővé válik valamennyi tétel: amikor egy árut leemelünk a polcról vagy előkészítjük a szállításhoz, a program naplózza ezeket a tevékenységeket és frissíti a rendszert. Ennek köszönhetően a készletnyilvántartás 100%-ban pontos és naprakész lesz, gördülékenyen teljesíthetjük a beérkezett megrendeléseket és tölthetjük fel a kifutott árukészletet.

Mi a különbség a készletnyilvántartó és a raktárkezelő program között?

A  készletnyilvántartó és a raktárkezelő program közötti különbség a legjobban ott fogható meg, hogy a készletnyilvántartó programmal számlázni is lehet, egy raktárkezelővel viszont főszabály szerint nem. A készletnyilvántartót jellemzően ott használják, ahol közvetlen értékesítés is történik, például egy üzlethelyiségben vagy irodában. Itt az árukészlet tárolása mellett az ügyfelek közvetlen kiszolgálása is végbemegy.

A raktárkezelő program feladata azonban elsősorban a termékek és alapanyagok raktáron belüli mozgásának nyomon követése és pontos információk nyújtása azok tárolása kapcsán. Képes gyorsan feldolgozni a beérkező adatokat és összehangolni a raktáron belüli folyamatokat. Emellett jelentéseket és kimutatásokat készíthetünk az informatikai megoldással, illetve alkalmas leltározásra is.

A raktárkezelő program előnyei

Egy raktárkezelő program sok esetben kiegészülhet egyedi azonosításra alkalmas vonalkódokkal, vagy RFID címkékkel, amelyekkel az egyes termékek raktáron belüli pontos elhelyezkedése is meghatározható. Lássuk az előnyeit.

Nagyobb hatékonyság

A raktárkezelő program automatizálja és optimalizálja a logisztikai folyamatokat, ezáltal nemcsak az emberi figyelmetlenségből adódó pontatlanságokat küszöböli ki, hanem gyorsítja is az egyes munkafolyamatokat. Így pedig időt és pénzt takarítunk meg.

Pontosabb nyilvántartás

Egy profi szoftver pár kattintással szolgáltat valós idejű, megbízható információkat az aktuális árukészletről, ezáltal a készlethiány ugyanúgy megelőzhető, mint a túlzott mértékű árufelhalmozás. Minden pillanatban pontosan tudhatjuk, hogy az adott termék mekkora mennyiségben áll rendelkezésre az értékesítéshez. A vonalkódoknak vagy az RFID címkéknek köszönhetően pedig olyan információk birtokában is lehetünk, mint például mikor jár le az egyes termékek szavatossági ideje.

Egyszerű nyomonkövetés

A címkék és vonalkódok lehetővé teszik, hogy nyomon kövessük az egyes tételeket, amint azok betárolásra kerülnek a raktárba, majd mozgásukat a raktáron belül, egészen a csomagoló vagy szállítási pontokig. Ezek az adatok pedig egyszerűen exportálhatók különböző kimutatások formájában.

A munkafolyamatok optimalizálása

Egy profi raktárkezelő szoftverrel feladatokat is kioszthatunk az alkalmazottak számára.

Magasabb szintű biztonság

Mielőtt a dolgozók bármilyen műveletet végeznek a raktári készletekkel, a program megköveteli egyedi azonosításukat. Valamennyi raktáron belüli emberi tevékenység társítható valamely dolgozóhoz, ezzel is javítva a elszámoltathatóságot, csökkentve a lopások vagy károkozások lehetőségét.

Modernebb technológiák

Egy felhő alapú, online raktárkezelő program segítségével bárhol és bármikor lekérdezhetjük az aktuális árukészletet. Egy modern, innovatív munkakörnyezet ráadásul az alkalmazottak elköteleződését és lojalitását is növelheti, a lelkesebb és elégedettebb munkaerő pedig pozitívan hathat a jövedelmezőségre is.

Folyamatos fejlesztés

A profi raktárirányítási rendszereket úgy alakították ki, hogy később újabb modulokkal bővíthetőek legyenek. A folyamatos frissítésekkel és az újabb funkciókkal a raktárak lépést tarthatnak az  aktuális változásokkal. A rendszer által rögzített adatok elemzése pedig tovább javíthatja a logisztikát, ezáltal pedig a hatékonyságot és a versenyképességet.

Milyen szempontok szerint érdemes raktárkezelő programot választani?

A raktárkezelő programok többféle formában érhetők el, összetettségük és funkcionalitásuk a vállalat méretéhez, árbevételéhez vagy a tevékenység jellegéhez, az áruk vagy alapanyagok sajátosságaihoz igazítható. Választhatunk különálló szoftvert, vagy meglévő ERP rendszerünkhöz kiegészítő modulként integrálható megoldást, hagyományos tárhelyeset vagy felhő alapú technológián alapuló módszert. Lássuk, melyek azok a szempontok, amiket érdemes megfontolni a raktárkezelő program kiválasztásánál.

Integrálhatóság és hasznos funkciók

A leghasznosabb az a raktárkezelő program, amely a beszerzést követően gyorsan üzembe is helyezhető. Fontos, hogy meglévő informatikai rendszerünkhöz (webshop, ERP) gördülékenyen integrálni lehessen.

Lényeges az is, hogy tartalmazza azokat a funkciókat, amelyekre szükségünk van. Ilyen lehet például a raktárkészlet-nyilvántartás mellett a rendeléskezelés, vagy a szállításkövetés.

Felhasználóbarát felület

Az ideális szoftver egyszerűen átlátható, könnyen tanulható és kezelhető, minden szempontból felhasználóbarát. Az egyszerű kezelés és a gyors tanulhatóság nemcsak a betanulási időt minimalizálja, hanem a program használata során a lehetséges felhasználói hibák számát is.

Szakmai támogatás

A support, azaz a felhasználók támogatása kiemelten fontos egy raktárkezelő program bevezetése és használata során. Az ideális szolgáltató nemcsak a telepítésében, a testreszabásában és az üzembe helyezésében segít, hanem a későbbi karbantartásában, supportjában is.

Automatizált folyamatok

Egy profi raktárkezelő program több, mint egy egyszerű adatbázis. Minél több automatizált modullal rendelkezik, hosszú távon annál nagyobb hasznot hoz számunkra. Gyorsítja a munkafolyamatokat és csökkenti az emberi hibák kockázatát. Az automatizált rendszerek lehetővé teszik az adatok gyors rögzítését és átvitelét, optimalizálják az áruk elrendezését a raktárban vagy automatikusan jeleznek alacsony készletek esetén.

Milyen szolgáltatást kínál az MXP ügyfeleinek?

Az MXP szakemberei évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a raktári logisztika területén. Fejlett informatikai rendszerüket összekapcsolhatjuk saját webáruházunkkal, így a rendelések szinkronizálása és a raktárkészlet változása valós időben történik. Bármikor ellenőrizhetjük a megrendelések állapotát, megtekinthetjük a raktárkészletet, folyamatosan nyomon követhetjük csomagjaink útját.

Az MXP digitális megoldása gördülékenyen integrálható több webshop motorba (WooCommerce, Unas, Shoprenter, Magento, PrestaShop), könnyen kezelhető, felhasználóbarát felülettel rendelkezik, teljesen automatizált folyamatokat biztosít. Az MXP továbbá komplex logisztikai szolgáltatást nyújt, lefedve a raktári folyamatok teljességét, a logisztikai feladatoktól kezdve egészen a termékek csomagolásáig.