Mikor érdemes a bérraktározás mellett dönteni?

Bérraktározás

Napjaink piaci versenyében egy vállalkozásnak minden apró nüanszra szüksége van ahhoz, hogy lépést tartson konkurenseivel, adott esetben egy kis előnyre is szert tegyen velük szemben. A házon belüli folyamatoptimalizálások is hasznos eszközök, ugyanakkor ott, ahol nem áll rendelkezésre a magas szintű szakértelem, jól teszi az, aki profi, külsős segítséget vesz igénybe. Ilyen kérdés például a raktározás. Az alapanyag- vagy árukészlet megfelelő tárolása, mozgatása, nyilvántartása, leltározása, csomagolása és kiszállítása komoly terhet jelenthet egyes vállalkozások számára. Hogyan segíthet ilyen esetben a bérraktározás? Mikor éri meg ezt a szolgáltatást választani egy jelentős áruforgalommal rendelkező webshopoknak vagy egy gyártói tevékenységet folytató üzemnek? Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe!

Mit is jelent a bérraktározás?

Az alapanyag- vagy árukészlet megfelelő tárolása, mozgatása, nyilvántartása, leltározása, csomagolása és kiszállítása komoly terhet jelent valamennyi vállalkozás számára. A bérraktározás lényege ezen terhek átvállalása: egy olyan komplex szolgáltatást jelent, amely nemcsak a készletek tároláshoz szükséges területet biztosítja, hanem valamennyi logisztikai feladatot átvállal a megbízótól.

A konstrukció rugalmas, a bérlet mindig akkora területre vonatkozik, amennyi a konkrét árumennyiség elhelyezéséhez szükséges. Nincsenek kihasználatlan területek és a helyhiány sem okoz fennakadást, a raktárterület mérete pontosan képes követni a vállalkozás növekedését, vagy a szezonális kereslet változását. De miért is fontos mindez?

Milyen kihívások jelentkezhetnek a termékek tárolása és szállítása során?

Az online kereskedelem megjelenésével az áruforgalom nemcsak megnövekedett, hanem összetettebb folyamattá vált. Sokszor nem elég a termékeket beszerezni, majd megfelelően tárolni, csomagolni – egy megrendelés esetén a lehető leggyorsabban és pontosabban kell a fogyasztókhoz kézbesíteni, hiszen a kiélezett piaci versenyben ez is számít egy vállalkozás megítélése kapcsán.

Egy saját raktár kifejezetten tőkeigényes befektetés, ami jelentős teher lehet egy induló vállalkozás számára, akár vásárol, akár kialakít ilyen helyiséget. Emellett a létesítéshez különböző engedélyek szükségesek, azok beszerzésének minden időigényével és adminisztratív terhével együtt.

Ráadásul, ha változik az árukészlet mérete, mennyisége – például, mert a sikeres cég folyamatosan újabb megrendeléseket nyer el – bővíteni kell a raktárat, ami szintén költséges és időigényes. Az épület vagy a helyiség kötöttségei ráadásul megnehezíthetik az optimális raktározási útvonalak és tárolási megoldások kialakítását, ezzel csökkentve a logisztikai folyamatok hatékonyságát.

Ha pedig nem áll rendelkezésre a kellő logisztikai szakértelem, akkor akadozhatnak a folyamatok. A csúszások és pontatlanságok az árukészlet sérüléséhez, megromlásához, a kézbesítés késedelméhez, végső soron az ügyfelek elégedetlenségéhez, és a profit elmaradásához vezethetnek. Egy profi csapat házon belüli alkalmazása ugyan orvosolhatja ezt a problémát, viszont ekkor a személyzet foglalkoztatása, munkaszervezése és bérköltsége jelent terhet a cég számára.

Raktározás során kulcs a hatékonyság – hiszen drága mulatság

A raktározás és az azzal együtt járó logisztika hatalmas terhet ró tehát a cégekre, a kiadások és a munkaszervezés oldaláról egyaránt. Egy átlagos vállalkozás esetében a logisztikai költségek az összköltségek akár 40%-át is kitehetik: ebbe beletartoznak a termékek beérkezésének, kezelésének, tárolásának, nyilvántartásának vagy csomagolásának, továbbításának költségei egyaránt.

Ahhoz pedig, hogy a kiadásokat a legalacsonyabb szinten tarthassuk, optimalizált, bejáratot folyamatokra van szükség, hogy a raktári feladatokat a lehető leggyorsabb és legköltséghatékonyabb módon lehessen végrehajtani. Ha egy erre szakosodott céget bízunk meg a feladat ellátásával, akkor nem pusztán egy tárolóhelyiséget veszünk bérbe.

A szolgáltató által alkalmazott innovatív raktárirányítási rendszerek, az automatizált és robotizált folyamatok, a profi tárolási technológiák vagy a szakképzett személyzet mind a saját céges folyamataink részeivé válnak. Ezek logisztikapedig egy olyan pluszt jelenthetnek, amelyek hosszú távon csökkenő költségeket és növekvő profitot, egyúttal egyre nagyobb versenyelőnyt hozhatnak számunkra.

Mi a különbség a bérraktározás és raktárbérlés között?

Érdemes röviden kitérni arra, hogy a bérraktározás és raktárbérlés között mi a különbség. Raktárbérlés esetén a bérlő csak a területet bérli, amely felett kizárólagos rendelkezési joga és felelőssége van. Ő végzi az árukkal kapcsolatos valamennyi logisztikai tevékenységet, a raktárkészletért pedig egyedül felel. Egy ilyen konstrukcióban a bérbeadó kötelessége nem több, mint a tárolóhely használatra alkalmas állapotban történő rendelkezésre bocsátása.

A bérraktározás során a terület bérlése csak az egyik összetevője egy komplex szolgáltatásnak, hiszen ilyenkor a logisztikai feladatok teljes kiszervezéséről beszélünk. A szolgáltató nem csak az áruk tárolását biztosítja, hanem igény szerint megszervezi a raktári folyamatok valamennyi mozzanatát, az átvételtől és a nyilvántartásba vételtől kezdve a termékek csomagolásáig és kiszállításáig bezárólag. Az árukészletért pedig kizárólagos felelősséggel tartozik, értve ezalatt a megfelelő tárolást, a raktáron belüli mozgatást vagy akár a kézbesítést is.

Bérraktározás: szolgáltatások széles skálája

Nézzük is meg, milyen feladatokat foglalhat magában a bérraktározás szolgáltatás.

Betárolás

A betárolás az áru átvételi pontjáról az állandó tárolási helyére történő szállítását jelenti. A bérraktározást nyújtó cég a folyamat részeként átvételkor elvégzi a szállítmány mennyiségi ellenőrzését, majd a robotizált telephelyen automatikusan, erre szolgáló gépek és berendezések segítségével helyezi el a raktár adott pontján.

Tárolás

A tárolás magában foglalja az elhelyezett árukészlet folyamatos felügyeletét is. A szolgáltató felel az árukészletért, ezért az állandó őrzés mellett biztosítja a tároláshoz szükséges feltételeket, például a hőmérséklet vagy a páratartalom szabályozása útján.

Kitárolás

A kitárolás az árukészlet részének vagy egészének a tárolási helyről az árukiadó pontra történő mozgatása. Itt közvetlenül átadásra is kerülhet, ugyanakkor megállapodás szerint a szolgáltató kamionra helyezve is eljuttathatja a megbízó által meghatározott rendeltetési helyre.

Komissiózás

A komissiózás nem egyenlő a kitárolással, hiszen ez alatt a tárolási helyről történő árugyűjtést értjük, amíg kitárolás esetén nem történik válogatás az áruk között. Ha befut egy megrendelés, a szolgáltató cég ennek megfelelően gyűjti össze a raktárban elhelyezett termékeket, majd szállítja a csomagoló területre. A komissiózás az egyik kritikus pontja a logisztikai folyamatoknak, hiszen a kiszolgálás vagy kiszállítás gyorsasága és pontossága döntő lehet az ügyfélelégedettség szempontjából.

Csomagolás

A termékek csomagolása kapcsán is remekül megmutatkoznak a bérraktározás előnyei. A szolgáltatást nyújtó cégnek rendelkezésére áll valamennyi csomagolási technika, legyen szó dobozolásról, zsugorfóliázásról, helykitöltő és ütéscsillapító anyagok alkalmazásáról: a legsérülékenyebb termékek számára is képesek biztosítani a megfelelő védelmet.

Kiszállítás

A bérraktározás komplexitását mutatja, hogy a szolgáltatás sokszor még a termékek kiszállítására is kiterjed. Így az áruk a raktárból egyenesen a vásárlóhoz, vagy a meghatározott átvételi pontra kerülnek anélkül, hogy a megbízónak azokkal fizikailag bármilyen teendője is akadt volna. A szállítás történhet a szolgáltató saját járműparkjával vagy szerződött partnere flottájával egyaránt.

Leltározás

Napjainkban szinte mindenhol elterjedt a vonalkódos árukezelés, amelynek köszönhetően az árukészlet tökéletesen nyomon követhető, felügyelhető, bármikor lekérdezhető, így a megrendelő mindig pontosan képben lehet az aktuális raktárkészlettel. Igény szerint a szolgáltató különböző kimutatásokat, készlet- és forgalmi jelentéseket készít a tökéletes informáltság érdekében. A készlet természetesen bármikor leltározható, ugyanakkor a modern logisztikai technológiák és egy precízen vezetett készletnyilvántartás mellett ez egyre inkább szükségtelenné válik.

A bérraktározás előnyei és hátrányai

Végül pedig nézzük is meg összegző jelleggel, hogy melyek a legfontosabb előnyei a bérraktározásnak, és mik jelentik a hátrányait!

A bérraktározás előnyei

Jobb helykihasználás

Egy profi szolgáltató ismeri a legmodernebb tárolási technikákat, könnyedén alkalmazza a tömbös tárolást vagy alakít ki szűkfolyosós magasraktárat. Ezzel pedig jobb helykihasználás érhető el, akár az is előfordulhat, hogy összességében kevesebb terület bérlése szükséges, mint egy egyszerű raktárbérlet esetén.

Hatékonyabb folyamatok

Bérraktározás esetén a szolgáltató munkatársainak szakértelme, az általuk alkalmazott modern logisztikai technológia és a robotizált környezet olyan feltételeket teremthet a kisebb vállalkozásoknak, amelyek korábban szinte csak multinacionális vállalatok számára voltak elérhetőek. A logisztikai folyamatok nemcsak gyorsabbak, hanem egyszerűbbek is, ráadásul a szolgáltató egyszerre több partnernek is nyújtja azokat, ami hosszú távon kifejezetten költséghatékony megoldást jelent az ügyfelek számára.

Rugalmas feltételek

A saját raktár létesítése, fenntartása és bővítése egyaránt költséges és körülményes feladat, ami jelentősen megnehezíti, hogy a vállalkozás képes legyen gyorsan reagálni az üzleti változásokra. A bérraktározás során viszont rugalmasak a szerződéses feltételek: egy minimum bérleti idő mellett a konstrukció egyszerűen módosítható például az árukészlet méretének vagy összetételének változása esetén. Legyen szükség nagyobb tároló területre, plusz szolgáltatásokra, például komissiózásra, a felek együttműködése minden esetben igazodhat az aktuális igényekhez.

A bérraktározás hátránya

Alkalmazkodást igényelhet

Számos előnye van annak, hogy a szolgáltató egyszerre több ügyfelet lát el, hiszen a nagyobb volumen a felhasználók számára alacsonyabb, versenyképesebb árat eredményez. Bérraktározás esetén ugyanakkor a telephelyen nem csak a mi vállalkozásunk árukészlete található, amely okozhat kellemetlenségeket az együttműködés alatt, különösen, ha egy nem kifejezetten ügyfélbarát partnerrel sikerül megállapodnunk.

Megbízható szolgáltatót keresel bérraktározáshoz?

A bérraktározás több, mint egyszerű raktárbérlés: a szolgáltatást nyújtó cég a logisztika valamennyi terhét leveszi a vállunkról, mi pedig teljes erővel vállalkozásunk koncentrálhatunk, alaposan mérlegelhetjük a fontos üzleti döntéseket, mindvégig abban a tudatban, hogy a fizikai árukészlet a legnagyobb biztonságban van. Az MXP komplex szolgáltatást nyújt partnerei számára. Több évtizedes tapasztalattal, nyitott és ügyfélközpontú hozzáállással és korszerű, profi megoldásokkal hatékonyabbá teszi az ügyfelek tárolási és szállítási folyamatait, csomagjaikat gördülékenyen célba juttatja Budapesten és országosan egyaránt.